Ζωοδόχου Πηγής 32, Αγρίνιο      +30 2641057769        +30 2641057789       dtzog@tee.gr, info@dtzoganis.gr

Λίγα λόγια για το υγραέριο

Το υγραέριο (Liquefied petroleum gas) ή σε συντομογραφία LPG (Υγροποιημένο αέριο πετρελαίου) είναι ένα εύφλεκτο μίγμα υδρογονανθράκων αερίων που χρησιμοποιούνται κυρίως ως καύσιμο σε συσκευές θέρμανσης και οχήματα. Το LPG παρασκευάζεται με τη διύλιση πετρελαίου, και σχεδόν εξ ολοκλήρου προέρχεται από ορυκτά καύσιμα πηγές, (αργό πετρέλαιο). Καίγεται σχετικά καθαρά χωρίς αιθάλη και πολύ λίγες εκπομπές θείου. Καθώς είναι ένα αέριο, δε ρυπαίνει το έδαφος ή το νερό, αλλά μπορεί να προκαλέσει ρύπανση του αέρα. Έχει θερμογόνος δύναμη 46,1 MJ / kg σε σύγκριση με 42,5 MJ / kg για το μαζούτ και 43,5 MJ / kg για τη βενζίνη. Ωστόσο, η πυκνότητα ενέργειας ανά μονάδα όγκου από 26 MJ / L είναι χαμηλότερη από βενζίνη ή πετρέλαιο, και το ειδικό βάρος (περίπου 0,5 έως 0,58, σε σύγκριση με 0,71 έως 0,77 για τη βενζίνη ).

Καθώς το σημείο βρασμού του είναι κάτω από την θερμοκρασία δωματίου, το υγραέριο θα εξατμιστεί γρήγορα σε κανονικές θερμοκρασίες και πιέσεις και παρέχεται συνήθως σε πεπιεσμένες χαλύβδινες δεξαμενές. Αυτές τυπικά γεμίζουν σε μεταξύ 80% και 85% της χωρητικότητάς τους, ώστε να επιτρέπεται η θερμική διαστολή του περιεχόμενου υγρού. Η αναλογία μεταξύ των όγκων του ατμοποιημένου αερίου και του υγροποιημένου αερίου ποικίλλει ανάλογα με τη σύνθεση, την πίεση και τη θερμοκρασία, αλλά τυπικά είναι περίπου 250:1.

Η πίεση στην οποία γίνεται υγρό το υγραέριο, που ονομάζεται της τάσης ατμών, ομοίως ποικίλλει ανάλογα με τη σύνθεση και τη θερμοκρασία. Για παράδειγμα, είναι περίπου 220 kilopascal (32 psi) για καθαρό βουτάνιο στους 20°C (68°F), και περίπου 2,2 megapascals (320 psi) για καθαρό προπάνιο στους 55°C (131°F). Το υγραέριο είναι βαρύτερο από τον αέρα, σε αντίθεση με το φυσικό αέριο, και ως εκ τούτου θα ρέει κατά μήκος των δαπέδων και τείνει να συσσωρευθεί σε χαμηλά σημεία, όπως υπόγεια. Υπάρχουν δύο κύριοι κίνδυνοι από αυτό. Το πρώτο είναι μια πιθανή έκρηξη, εάν το μίγμα του υγραερίου και του αέρα είναι σωστό και εάν υπάρχει μια πηγή ανάφλεξης.

Το δεύτερο είναι η ασφυξία λόγω της μετατόπισης αέρα LPG, προκαλώντας μια μείωση της συγκέντρωσης οξυγόνου. Επιπλέον, μια οσμή αναμιγνύεται με το υγραέριο που χρησιμοποιείται για σκοπούς καυσίμου έτσι ώστε οι διαρροές μπορούν να ανιχνευθούν πιο εύκολα.Συνηθίζεται η αποθήκευσή του σε υπόγειες δεξαμενές ή για μικρότερες εγκαταστάσεις αποθηκεύεται σε φιάλες. Το γραφείο μας έχει μελετήσει και κατασκευάσει επιτυχώς αρκετές εγκαταστάσεις υγραερίου (υπόγειες δεξαμενές, υπέργειες φιάλες, δίκτυα διανομής, διατάξεις ασφαλείας και αυτοματισμού).

Ενδεικτικά έργα:

» Μελέτη & εγκατάσταση υγραερίου σε παρασκευαστήριο αίθουσας εστίασης και αναψυχής στη θέση "Δογρή" Τριχωνίδος, αποτελούμενο απο υπόγεια δεξαμενή αποθήκευσης χωρητ. 5000ltr, δίκτυο διανομής 1 bar και χαμηλής πίεσης 30mbar απο τουμποσωλήνες (sch40) πρός διάφορες καταναλώσεις.

» Μελέτη & εγκατάσταση υγραερίου σε παρασκευαστήριο αίθουσας εστίασης και αναψυχής στο Δρυμό Βονίτσης, αποτελούμενο από υπόγεια δεξαμενή αποθήκευσης χωρητ. 2750ltr, δίκτυο διανομής 1 bar και χαμηλής πίεσης 30mbar από τουμποσωλήνες (sch40) προς διάφορες καταναλώσεις.

» Μελέτη & εγκατάσταση υγραερίου σε ξενοδοχείο στο Αγρίνιο, αποτελούμενο από 4 φιάλες αποθήκευσης χωρητ. 25ltr έκαστη, δίκτυο διανομής 1 bar και χαμηλής πίεσης 30mbar από τουμποσωλήνες (sch40) προς διάφορες καταναλώσεις.

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ

Δεξαμενή υγραερίου 2500lt.

Δίκτυα σωληνώσεων πυρόσβεσης & υγραερίου.

» Επικοινωνήστε μαζί μας

Το τεχνικό γραφείο του Διπλωματούχου Μηχανολόγου Μηχανικού Δημήτριου Τζογάνη δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας. Δείτε περισσότερα...

Όροι χρήσης & πολιτική προστασίας

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ζωοδόχου Πηγής 32, Αγρίνιο, 30100

 +30 2641057769   +30 2641057789

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.